צליאק, בעברית כרסת, מחלה אוטואימונית אשר בה תאי מערכת החיסון של החולה תוקפים את דופן המעי הדק.
אצל חולי צליאק קיימת רגישות לגליאדין שהוא אחד ממרכיביו של הגלוטן, המרכיב השני של הגלוטן הוא הגלוטנין אשר מעניק לעיסת הבצק את היציבות.
הגלוטן מצוי בשיעורים גבוהים בדגנים כגון חיטה, שעורה ושיפון.
המחלה היא כאמור אוטאימונית, בעת תקיפת תאי החיסון את הדופן הפנימית של המעי הדק, נגרם נזק לסיסים ולרירית ונמנעת ספיגת מזון.
הצליאק קשה לזיהוי, לעתים יש צורך בביופסיה מדופן המעי. וקשה להעריך על כן את שיעור תפוצתה.
התסמינים הקלאסיים : נפיחות בטן, כאבי בטן, צואה מרובה, לעתים יכולה להתפתח אנמיה בשל חוסר בברזל.