קירור יתר Supercooling, זהו מצב בו נוזל מתקרר לטמפרטורה הנמוכה מעבר לטמפרטורת הקיפאון שלו בעודו נשאר במצב צבירה נוזלי. (דוגמה, מים המקוררים לטמפרטורה מתחת לאפס ועדיין לא הופכים לקרח ונותרים במצב נוזלי).
תופעה זו יכולה להתרחש מנימוקים שונים, מעבר הפאזה מתחיל להיווצר באיזורים מסויימים בנוזל הקרויים אתרי התגרענות. בהיעדר אתרי התגרענות בנוזל, מעבר הפאזה מנוזל למוצק לא יתרחש בפועל, אפילו טמפרטורת הנוזל נמוכה מטמפרטורת הקיפאון האופיינית לו.
בקפיאת מים למשל, קיימות בתוך המים נקודות המתגבשות ראשונות לקרח ובהן מתרחש מעבר הפאזה ומשם מתפשט מעבר הפאזה אל כל נפח המים. הנקודות בהן התחיל המעבר הן אתרי התגרענות.
במים נקיים וטהורים במיוחד יתכן ולא תהיינה נקודות התגרענות שיאפשרו מעבר פאזה. בהיעדרן, ניתן לקרר את המים לטמפרטורה נמוכה בהרבה מטמפרטורת הקיפאון (עד מינוס 42 מעלות צלזיוס) כשהמים נשארים במצב נוזלי. במקרה כזה, גרימת שינוי ע"י טלטול או השלכת גוף זר למים יביא לקפיאת נפח המים כולו.