עבודה סוציאלית, מקצוע שיסודותיו נוצקו עם התמורות החברתיות הגדולות שחוללה המהפכה התעשייתית במאה ה-19.
העבודה הסוציאלית מתמקדת בבעיות חברתיות כמו גם בסיבות שגרמו להן בקרב אוכלוסיות מודרות,חלשות, עניות, במעמד סוציו-אקונומי נמוך וכד' - ההתמודדות היא ע"י מענים לפניות וייזום התערבות שמטרתה לסייע ברמת הפרט, המשפחה והקבוצה בקהילה.
העבודה הסוציאלית מערבת כמה דסציפלינות אקדמיות כמו פסיכולוגיה, קרימינולוגיה, סוציולוגיה וכד', כדי לבסס תשתית תיאורטית וכלים מעשיים למתן מענים למגוון רחב של קשיים וצרכים באוכלוסיות היעד.
עפי"ר שיטת העבודה הנקוטה היא פעולה במגוון של שיטות התערבות בכל הרמות : טיפול פרטני, טיפול משפחתי וטיפול קבוצתי - קהילתי, בכל אלה - קיום תיווך, סינגור על החלש, ייצוג וטיפול לשם העצמה וחיזוק, העבודה הסוציאלית ייסדה לראשונה את הטיפול המשפחתי והטיפול המערכתי.
לעתים נדרשת הפעלה של רשויות המדינה מכח החוק ע"י צוים של בית המשפט הניתנים מתוך קשב לנימוקים המקצועיים וזאת כדי לתת הגנה מפני התעללות וניצול של חסרי ישע, קשישים, ילדים בסיכון ונוער.
העיסוק בעבודה סוציאלית מחייב הסמכה ורישום בפנקס העובדים הסוציאליים. עובדים סוציאליים מוסמכים לכך לאחר שסיימו לימודים אקדמיים בעבודה סוציאלית במוסדות להשכלה גבוהה.
בבסיס ההעבודה הסוציאלית ניצבת תפיסת עולם הומניסטית חברתית-סוציאלית.