ברכה מיוחדת על היין, לכבוד שבת וחג, נאמרת בתחילת סעודת הערב ובתחילת סעודת הבוקר. הקידוש נערך לפני הסעודה. אדם אחד - לרוב בעל הבית או הבכיר מבין הנוכחים - אוחז את כוס היין בידו ואומר את נוסח הקידוש לאוזני הנוכחים. הקידוש הוא קיום מצוות "זכור את יום השבת לקדשו" שהיא מצוות עשה מן התורה. הקידוש פותח בפסוקים מן התורה, נמשך בברכת "בורא פרי הגפן" ומסתיים בברכה מיוחדת לכבוד השבת או החג. במהלך סעודת השבת נהוג לשיר זמירות המדברות על קדושת השבת, מצוותיה והשכר לשומריה.
(אסנת אלעד).