קיבוץ כברי
אזור בארץ צפון
שנת יסוד 1949
תנועת אם תק"ם
מס' חברים 330
מועצה אזורית מטה אשר
מפעל אזורי - מילואות
ענפי חקלאות - גידולי שדה, מטע אבוקדו
ענפים נוספים - בקר לבשר, רפת שיתופית-ברגבה
תיירות ונופש - מסעדה, מתקני ספורט
מסחר וחנויות - ביגוד, חן ונוי, מזון
מפעלים - מזון, מתכת
עסקים שונים - בתי אבות, דירות להשכרה
על הקיבוץ - קיבוץ כברי נוסד בשנת 1949 על ידי חברי קיבוץ בית הערבה, שנאלצו לנטוש אותו במלחמת השחרור.
במהלך 50 שנות קיומו צמח הקיבוץ והתבסס מבחינה כלכלית וחברתית, קלט חברים יוצאי ארצות רבות והוא מונה היום כ- 900 נפש.
היעד העיקרי של הקיבוץ הוא קיומו כיישוב רב-דורי, חי ומתפתח לאורך זמן, תוך חתירה למימוש ערכים של שיתוף ושוויון, עזרה הדדית ואחריות משותפת, חופש אישי ואחריות אישית, ודמוקרטיה ומעורבות. השינויים המעמיקים בסביבה החברתית, הכלכלית והפוליטית בארץ מחייבים את הקיבוץ לבחון באורח מתמיד את דרכי המימוש של ערכים אלה ולבצע את ההתאמות הדרושות במבנהו האירגוני ובהיערכותו העיסקית.
במבנה האירגוני של הקיבוץ חלו לאחרונה תמורות והוא בנוי היום משלושה מגזרים:עיסקי, חברתי ושירותים. עסקי הקיבוץ מנוהלים על ידי חברת תעשיות כברי אחזקה וניהול (כא"נ). כא"נ מנהלת ומפתחת תיק עסקים, המורכב מיחידות עיסקיות בתחומי תעשיה, שירותים וחקלאות, ויעודה הוא להבטיח לכברי צמיחה, יציבות כלכלית ורווחה. העסקים מאוגדים ברוב המקרים כיחידות משפטיות נפרדות, בחלקן עם שותפים חיצוניים, ופועלות בתנאי תחרות הולכת וגוברת. יעודן הוא לשרת את לקוחותיהן, לספק מקומות עבודה לעובדיהן ורווחים לבעלים.
הנהלת המגזר החברתי מנהלת את חיי הקהילה בכל התחומים: תקציבים, שירותים, חינוך, חברה, בטחון סוציאלי, ועוד. המקור העיקרי למימון פעילותה הוא שכר עבודת החברים, המועבר אליה מהמגזר העיסקי. השירותים מסופקים על ידי מגזר שירותים, הפועל במסגרת תקציבית שנקבעת על ידי המגזר החברתי. כברי מצטיינת בפעילות חינוכית ענפה. מערכת החינוך כוללת את הגיל הרך, בית ספר יסודי איזורי מעיינות, בית ספר איזורי תיכון מנור-כברי, שבו מגמת אמנויות מפותחת, המושך תלמידים מהאיזור כולו, ובית ספר למבוגרים. כמו כן, רוב צעירי הקיבוץ רוכשים, בסיוע הקיבוץ, השכלה גבוהה במוסדות אקדמיים בארץ.
הפעילות החינוכית מספקת לא רק רמת חינוך גבוהה ומקומות עבודה מענינים לחברים, אלא מקרינה על הרמה התרבותית והאיכות האנושית של הקיבוץ כולו. מגמת האמנויות בבית הספר התיכון היא רק אחד הביטויים למסורת האמנותית של כברי. כבר בימיו הראשונים הכיר הקיבוץ בחשיבותה של האמנות בחיי הקהילה ויצר תנאים שאיפשרו לחבריו לעסוק ביצירה האמנותית. מסורת זו תורמת לרוח היזמות והיצירתיות בקהילה, מטפחת את חוש היופי והאסטטיקה, והשפעותיה ניכרות בכל.
קירבה של רוב יישובי המועצה, וכברי בתוכם, לגבול הלבנון, העמידה אותו לא פעם במבחנים בטחוניים קשים והוא עמד בהם בהצלחה.
אתר הקיבוץ www.cabri.org.il
(מקור: מאגרי התנועה הקיבוצית)